header

Home - Leefbaarheid

NieuwsAfbeelding

Bermopruimactie in teken van landelijke opschoondag (23-03-2019)

23 maart stond in het teken van Nederland Schoon, Een landelijke opschoondag waarbij een recordaantal van 200.000 mensen zaterdag hebben meegedaan om zwerfafval op te ruimen. Buurtbewoners, bedrijven, organisaties voor buitenschoolse opvang, verenigingen en gemeenten uit het hele land organiseerden acties. De werkgroep Leefbaarheid organiseerden voor de 12e keer de bermenopruimactie.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Standpunt en vervolgstappen Lelystad Airport (20-11-2018)

De gemeente Lochem heeft op 16 november 2018 informatie verstrekt over de stand van zaken ten aanzien van Lelystad Airport, het standpunt van de gemeente Lochem en de vervolgstappen die de gemeente Lochem samen met onder andere de provincie Gelderland voornemens is te zetten.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Laren behoort tot de schoonste winkelgebieden van Nederland (31-10-2018)

Op 30 oktober jl. zijn tijdens een bijeenkomst de prijzen voor Schoonste winkelgebied 2018 uitgereikt. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door Nederland Schoon. Het was voor gemeente Lochem de eerste keer dat zij deelnamen aan de verkiezing. De kernen van Laren en Gorssel bezorgden de gemeente Lochem een derde plaats in de categorie kleine gemeenten. In totaal streden 581 winkelgebieden uit 125 gemeenten mee om de felbegeerde titel. Het winkelgebied van Laren werd uitgeroepen tot derde schoonste winkelgebied voor kleine kernen.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

In gesprek met de wijkagent (26-10-2018)

Eén maal per jaar schuift de wijkagent, Gerard Harleman, aan bij een vergadering van de werkgroep Leefbaarheid. Daarbij worden relevante agendapunten samen met hem besproken. Enkele speerpunten daaruit zijn: vernielingen en vandalisme, drank- en drugsgebruik, inbraak en insluiping en de Larense Kermis.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Welke helden zetten zich in voor een schone buurt? Meld ze aan en ze worden in het zonnetje gezet! (23-10-2018)

Gemeente Lochem, Circulus Berkel en Stichting Welzijn Lochem zoeken inwoners die zich inzetten voor een schone buurt.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Bezoek gemeenteraad aan pumptrackbaan (01-10-2018)

De aanleg van de pumptrackbaan op het voormalige trapveldje aan De Bakkerij vordert gestaag. Eens te meer reden om de gemeenteraad in het kader van de initiatieftafel voor een locatiebezoek uit te nodigen. Op dinsdag 25 september aan het begin van de avond verwelkomde de initiatiefnemers van de pumptrackbaan de afgevaardigden van de politieke partijen en betrokkenen namens de gemeente Lochem. Aanleiding tot het bezoek is het presenteren van het project ‘pumptrackbaan’ zoals deze op dit moment wordt gerealiseerd.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

De aanleg van de fietscrossbaan gaat door (13-07-2018)

Het groene licht is er, de Larense jeugd kan niet wachten tot de nieuwe fietscrossbaan aan De Bakkerij is aangelegd. Een groep vrijwilligers en enkele leden van de werkgroep Leefbaarheid en Stichting Speelplezier heeft in het voorjaar een plan gemaakt om te zien of het haalbaar is een semiprofessionele fietscrossbaan (pumptrack) aan te leggen op het doorgaans drassige trapveld.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Prullenbakkenplan gemeente Lochem (12-07-2018)

Gemeente Lochem heeft binnen haar gemeentegrenzen circa 300 prullenbakken staan. De prullenbakken worden periodiek onderhouden door Circulus Berkel waaronder het ledigen en schoon houden ervan. De raad heeft beslist dat er niet zal worden gesneden in het aantal prullenbakken, wel is de vraag gesteld of alle prullenbakken nog functioneel zijn. Staan bakken nog op een ideale plek. Zijn de prullenbakken te vinden. Staan ze op een plek wat optimaal is voor de routing van ledigen?

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Inventarisatie parkbanken buitengebied Laren krijgt vorm (12-07-2018)

Dorp Laren, gelegen in een prachtig afwisselend gebied van bossen en landerijen is populair bij toeristen en dagjes mensen. Wandelaars en fietsers passeren veelvuldig het dorp. Wat is er mooier om tussentijds een stop te maken op een goed onderhouden en schone parkbank. De werkgroep Leefbaarheid heeft een onderzoek gestart naar de algehele kwaliteit van de parkbanken rondom Laren. De staat van de aanwezige parkbanken varieert sterk van goed tot slecht waarbij opgemerkt kan worden dat enkele banken zelfs zeer slecht zijn en nodig onderhouden dienen te worden.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Belevingsvlucht Lelystad Airport (23-05-2018)

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een belevingsvlucht voor over de vliegroutes van Lelystad Airport. De belevingsvlucht is waarschijnlijk op woensdag 30 mei tussen 15.30-21.30 uur. Er wordt dan gevlogen met een vliegtuig van Transavia (een Boeing 737-800). De gemeente Lochem heeft te maken met een vliegroute boven de omgeving Gorssel en Epse en een wachtruimte boven de omgeving van Lochem. Dit is omdat Lelystad Airport gaat uitbreiden.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Nieuwbouw scholen aan de Verwoldseweg (10-04-2018)

De Prins Willem Alexanderschool, de Braninkschool en Bartiméus Onderwijs komen onder één dak aan de Verwoldseweg te Laren. Het college van B&W heeft op 27 maart tot nieuwbouw besloten. De eerste twee scholen zijn al op deze locatie gevestigd. Bartiméus Onderwijs verhuist van Lochem naar Laren.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Laren weer 'fris' na schoonmaakbeurt (10-03-2018)

Een enthousiaste groep vrijwilligers hebben zaterdag 10 maart jl. de bermen in en rondom Laren weer ontdaan van het nodige zwerfvuil. Daarmee ligt Laren e.o. er weer 'fris' en schoon bij. De werkgroep Leefbaarheid kan terug kijken op een geslaagde actie.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Zorgen over de vliegroutes van Lelystad Airport (21-02-2018)

Wakker Laorne heeft haar zorgen geuit over de uitbreiding van vliegveld Lelystad Airport en de voorgenomen vliegroutes boven de bewoonde gebieden van Gelderland en Overijssel. Met de voorgenomen vliegroutes zal er mogelijk ook een wachtgebied komen. Voor zover duidelijk is zal het wachtgebied voor de vliegtuigen richting Lelystad ten oosten van de lijn Deventer-Zutphen komen. Van groot belang daarbij is hoe hoog de vliegtuigen uiteindelijk zullen vliegen. Daarnaast is het eveneens nog niet bekend hoe frequent het wachtgebied gebruikt zal worden.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Ambassadeurs gezocht voor glasvezel buitengebied (07-01-2018)

Help mee om snel internet in het buitengebied mogelijk te maken, door je in te zetten als ambassadeur in je eigen netwerk of buurt. Kom op 31 januari naar de informatiebijeenkomst.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Eindelijk glasvezel in buitengebied Lochem (06-12-2017)

Het buitengebied van de gemeente Lochem krijgt in 2018 glasvezel. Op 31 januari starten de voorbereidingen en de aanleg begint na de zomervakantie van 2018.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Demonstratie van hulpmiddelen op woensdag 29 november (17-11-2017)

Op woensdagmorgen 29 november 2017 organiseert de Werkgroep Welzijn Laren in samenwerking met Medipoint een demonstratie van hulpmiddelen. Kom op 29 november tussen half 10 en 12 naar het Kulturhus. De entree is gratis en de koffie staat klaar!

Lees meer
NieuwsAfbeelding

(07-11-2017)

Bijna een jaar lang is de gemeenschap in spanning gehouden tot de daadwerkelijke uitreiking van de Wakker Award 2016. Begin van het jaar werden inwoners van Laren en omgeving gevraagd om namen van geschikte kandidaten in te sturen waarvan men vindt dat zij de Wakker Award verdienen.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Gemeente Lochem zet stappen om snel internet in het buitengebied te realiseren (02-11-2017)

De gemeente Lochem heeft op 25 oktober 2017 laten weten dat glasvezel in het buitengebied dichterbij komt dankzij een aanbod van KPN.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

De ideeënmakelaars denken met u mee! (28-06-2017)

Wie een idee heeft dat de leefbaarheid verbetert, kan aankloppen bij ideeënmakelaars Appie Baas en Liesbeth van Rijn. Omdat nog niet alle inwoners dit weten (17%), geeft de gemeente hier de komende tijd extra bekendheid aan.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Uitslag Hart voor de Achterhoek (19-06-2017)

Tijdens de finale avonden op 6 en 8 juni jl. is de uitslag van Hart voor de Achterhoek bekend gemaakt en zijn de cheques uitgereikt aan de deelnemende verenigingen en stichtingen.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Straattafel bij de scholen overgedragen aan Stichting Speelplezier (30-05-2017)

Op maandagmiddag 29 mei is onder een stralende zon de door de (voormalige) projectgroep “De Verbinding” gerealiseerde Straattafel bij beide scholen overgedragen aan Stichting Speelplezier.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Hart voor de Achterhoek, hart voor Laren (10-05-2017)

Van 9 tot 26 mei kunnen leden van de Rabobank 5 stemmen uitbrengen die geld opleveren voor de verenigingen. Zij hebben hiervoor een persoonlijke inlogcode ontvangen per post.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Parkbanken klaar voor het nieuwe seizoen (31-03-2017)

Het voorjaar heeft haar intreden gedaan, met temperaturen in maart van boven de 20 graden begint de natuur snel te ontwaken.... Een mooie gelegenheid voor een ommetje rond het dorp. De parkbanken staat klaar voor een nieuw seizoen.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

JOGG Lochem gaat de verbinding aan met Boomfeestdag 2017! (20-03-2017)

Op woensdag 22 maart 2017 vieren we 60 jaar Boomfeestdag! Ook JOGG Lochem besteedt hier aandacht aan door middel van het planten van gratis Fruitbomen op het terrein van 6 basisscholen, waaronder ODB de Branink, in de Gemeente Lochem.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Bermopruimactie groot succes (12-03-2017)

Op zaterdag 11 maart jl. werd voor de tiende keer de bermopruimactie georganiseerd. Ook dit jaar verzamelde weer een flink aantal vrijwilligers in de vroege morgen bij de werkplaats van de familie Lubberding aan de Stoomdijk 22 te Laren Gld. alwaar zij door leden van de werkgroep Leefbaarheid werden ontvangen met een kop koffie.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Aanmelden kandidaten Wakker Award gesloten (11-02-2017)

De inschrijving voor het aanmelden van kandidaten voor de Wakker Award is gesloten. Bij de werkgroep Leefbaarheid is door de Larense bevolking een aantal potentiële kandidaten aangemeld. De werkgroep zal zich gaan beraden over wie de Wakker Award 2016 verdient en wanneer de Award daadwerkelijk op gepaste wijze zal worden uitgereikt. Houd de website van Wakker Laorne in de gaten.....

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Entree Kulturhus het Kruispunt aangepast (26-11-2016)

Afgelopen week is de bestrating ter plaatse van de entree van het Kulturhus het Kruispunt op de schop geweest. Ouderen en mensen met een beperking ondervonden tot op heden veel moeite om binnen Kulturhus het Kruispunt te komen.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Hulpwijzerlochem.nl helpt inwoners op weg (19-11-2016)

Helpen en geholpen worden, dat maakt onze samenleving een stukje fijner. De gemeente Lochem wil inwoners helpen bij het vinden van oplossingen op het gebied van zorg, jeugd, werk en wonen. Ook wil zij mogelijkheden bieden om actief mee te kunnen doen in de Lochemse samenleving. Op initiatief van de gemeente en Stichting Welzijn Lochem is hiervoor een digitaal informatieloket gemaakt: Hulpwijzerlochem.nl.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Toeristenbelang wint Wakker Award 2015 (06-11-2016)

Toeristenbelang Laren heeft uit handen van de werkgroep Leefbaarheid de Wakker Award 2015 in ontvangst genomen. Tijdens de jaarlijkse feestavond werd het bestuur en de vele vrijwilligers van Toeristenbelang compleet verrast door een stel "Pieterpadders".

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Hulp bij het vergroenen van Gelderland (04-11-2016)

Gelderland is een mooie provincie, kijk naar de mooie natuurgebieden. Maar het kan nog veel mooier. Helpt u als bewoners mee om uw (leef)omgeving aantrekkelijker te maken voor dieren en planten? De provincie wil bijdragen aan initiatieven van haar inwoners.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Parkbanken in en om Laren (02-11-2016)

De werkgroep Leefbaarheid heeft onlangs in een rondje door ons dorp het aantal parkbankjes en de staat waarin ze verkeren opgenomen.Veel van de vijfentwintig parkbanken zijn door gebrek aan onderhoud verweerd en er slecht aan toe. De werkgroep wil er mee aan de slag.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Een Kruispunt zonder drempels (20-10-2016)

Ouderen en mensen met een beperking ondervinden momenteel veel moeite om binnen Kulturhus het Kruispunt te komen of kunnen zelfs helemaal niet zelfstandig naar binnen. De entree wordt daarom toegankelijker gemaakt. Wakker Laorne steunt dit initiatief.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Onderhoud, kap en herplant laanbomen buitengebied van start (16-10-2016)

Eind oktober begint Circulus-Berkel in opdracht van de gemeente Lochem met het onderhouden, kappen en herplanten van laanbomen. Dit jaar zijn de bomen langs de meest gebruikte gemeentelijke wegen in het buitengebied aan de beurt. De volgende vier jaar volgen de werkzaamheden aan de bomen langs de andere wegen.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Lichtjesavond Laorne 2016, herdenken en ontmoeten (19-09-2016)

Op zondag 6 november 2016 organiseert Stichting Lichtjesavond Laorne wederom een sfeervolle bijeenkomst op de Algemene begraafplaats aan de Dennenweg in Laren. Iedereen is van harte welkom.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Uitnodiging voor de beursvloer Lochem 8 juni 2016 (02-06-2016)

Na twee succesvolle edities van de beursvloer Lochem in 2014 en 2015, organiseert de Lochemse Uitdaging ook in 2016 weer een beursvloer, op 8 juni in Dorpshuis `Ons Huis` in Almen.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Feestelijke onthulling van de FUNERGY-AIRWOBBLE (02-06-2016)

Het winnende FUNERGY-ontwerp is inmiddels door Nijha omgezet in een robuust speeltoestel, de AIRWOBBLE. Sinds gisteren staat het toestel bij het kunstgrasveldje op de Westermark in afwachting van de officiële ingebruikneming op 8 juni a.s.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Bermopruimactie 2016 wederom succesvol (14-03-2016)

Op zaterdag 12 maart jl. werd door werkgroep Leefbaarheid voor de tiende keer de bermopruimactie georganiseerd. Ook dit jaar verzamelde zich weer een flink aantal vrijwilligers in de vroege morgen bij de werkplaats van de familie Lubberding aan de Stoomdijk 22 te Laren Gld. Daar werden zij ontvangen met een kop koffie.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Buurtpreventie App Laren (22-01-2016)

De Buurtpreventie App is een soort digitale burgerwacht. Het doel van de Buurtpreventie App is om een veilige en leefbare buurt te bevorderen, doordat buurtbewoners verdachte situaties direct met elkaar kunnen delen.De gemeente Lochem heeft gefaciliteerd in het plaatsen van bordjes, aan alle invalswegen van het dorp Laren, die wijzen op het bestaan van de WhatsApp-groep.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Enquête snelheid en kwaliteit internet (25-11-2015)

De Europese Commissie houdt een openbare raadpleging om meer inzicht te krijgen in de behoeften op het gebied van de snelheid en kwaliteit van internet na 2020. Zij kan dan beter bepalen welk beleid zij moet voeren ten aanzien van investeringen in de ontwikkeling van toekomstbestendige netwerken.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Kern met Pit 2015 (27-09-2015)

Ook dit jaar organiseert de Koninklijk Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) weer de wedstrijd Kern met Pit. Inschrijven kan nog tot 31 oktober.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Lichtjesavond Laorne, herdenken en ontmoeten (16-09-2015)

Op zondag 1 november 2015 organiseert Stichting Lichtjesavond Laorne een sfeervolle bijeenkomst op de Algemene begraafplaats aan de Dennenweg in Laren.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Nog even geen glasvezel in het buitengebied (01-07-2015)

Vandaag maakten alle huis-aan-huisbladen melding van het feit, dat het buitengebied nog even verstoken zal blijven van snel internet. Doordat het doorlopen van de Brusselse regelgeving meer tijd kost dan gedacht, gaat het nog ongeveer een jaar duren voordat een concreet aanbod aan de bewoners kan worden gedaan.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Uitnodiging voor de Beursvloer Lochem op 10 juni (25-05-2015)

Heeft u als vereniging, stichting of burgerinitiatief vragen of knelpunten binnen uw organisatie op het gebied van Menskracht of Materialen? Doe dan mee aan Beursvloer Lochem op 10 juni. Op woensdag 10 juni 2015 van 16.30 tot 18.30 uur brengen we verenigingen en stichtingen en het lokale bedrijfsleven samen bij het Kulturhus 't Kruispunt in Laren. In een uur onderhandeltijd worden matches gemaakt die u en uw organisatie verder helpen.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Eeuwenoude kastanje als infoboom voor toeristen (07-05-2015)

Het was een hele operatie om de eeuwenoude tamme kastanje, die dienst gaat doen als infoboom voor de toeristen in Laren, op zijn plaats te krijgen. De firma van Straaten was met groot materieel ter plaatse om de 5000 kilo zware stam overeind te zetten op het betonnen plateau voor de ingang van het Hotel De Achterhoek. De Huenderstraat moest tijdens de operatie worden afgesloten.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Een toerist wandelt door de Dorpsstraat.... (23-04-2015)

Tijdens de rondvraag van de ledenvergadering op 21 april vertelde een van de aanwezigen een anekdote, die zomaar echt gebeurd zou kunnen zijn. We geven u zijn verhaal met een oproep aan Larense organisaties en de gemeente Lochem om iets aan het uiterlijk van de Dorpsstraat te doen

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Wakker Award voor werkgroep Kunstgrasveld (22-04-2015)

De Wakker Award 2014 is gewonnen door de werkgroep Kunstgrasveld. De prijs is dinsdagavond tijdens de algemene ledenvergadering uitgereikt.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Metalen verpakkingen nu ook bij plastic verpakkingen (30-03-2015)

Inwoners van de gemeente Lochem kunnen vanaf 1 april ook hun metalen verpakkingen zoals blikjes bij hun plastic verpakkingen en drankenkartons aanbieden.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Wie verdient de Wakker Award 2014? (04-02-2015)

De inschrijving voor het aanmelden van kandidaten voor de Wakker Award is gesloten. Bij de werkgroep Leefbaarheid is door de Larense bevolking een aantal potentiële kandidaten aangemeld.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

(29-01-2015)

De start van een buurtpreventieapp. voor heel Laren is een feit. Met een groep enthousiaste vrijwilligers gaan we Laren in kaart brengen en onderverdelen in "wijken". Elke wijk krijgt een eigen groepsapp. met een of twee wijkhoofden.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Zuivel- en sappakken voortaan in de oranje container (16-01-2015)

Vanaf 1 januari 2015 kunnen inwoners van de gemeente Lochem zuivel- en sappakken aanbieden bij het kunststof verpakkingsmateriaal. Dat betekent dat u voor deze pakken gewoon uw oranje container mag gebruiken. Heeft u geen oranje container? U kunt de zuivel- en sappakken kwijt in de verzamelcontainer voor kunststof verpakkingen.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Cursus heggen leggen (29-11-2014)

Van VKK-FDG (Vereniging Kleine Kernen en Federatie Dorpshuizen Gelderland) ontvingen wij vorige week de aankondiging van een cursus heggen leggen met het verzoek dit onder de aandacht te brengen van werkgroepen of initiatiefnemers op het gebied van landschapsverfraaiing.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

DIE Computer verhuist naar voormalige Rabobank (20-11-2014)

De leegstaande Rabobank aan de Huenderstraat 3 krijgt binnenkort weer een nieuwe bewoner.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Wij doen ons licht aan (31-10-2014)

"Wij doen ons licht aan", samenwerkingsactie van de Branink school en wijkagent Op woensdag 29 oktober 2014 organiseerde de Branink school in samenwerking met de wijkagent Henk Jan Bruntink en twee agenten in opleiding met behulp van materialen van de ANWB het project "Wij doen ons licht aan”.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Kern met Pit (01-10-2014)

Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNMH) organiseert ook dit jaar de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit. Wil jij graag zelf iets aan jouw leefomgeving verbeteren, schrijf je dan nu in en doe mee. Inschrijven kan nog tot en met 31 oktober.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

De BuurtWhatsApp: iets voor uw buurt of straat? (22-09-2014)

Een BuurtWhatsApp is een WhatsAppgroep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een wijk, buurt of straat. Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden. Het gevoel van veiligheid kan door een BuurtWhatsApp worden vergroot.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Burgermeester maakt kennis met Laren. (26-05-2014)

Op vrijdagmorgen 23 mei stond een delegatie van het bestuur van Wakker Laorne klaar in ’t Kulturhus om burgemeester Sebastiaan van ’t Erve kennis te laten maken met Laren. Hij werd hierbij vergezeld door de nieuwe kernwethouder Bert Groot Wesseldijk en de beide kernambtenaren voor Laren Liesbeth van Rijn en Appie Baas.

Lees meer
NieuwsAfbeelding

Rabobank Laren gaat sluiten (23-09-2013)

Op 23 september ontvingen we van de Rabobank het slechte nieuws dat het kantoor in Laren per 1-1-2014 gaat sluiten.

Lees meer

Lid worden

Aanmelden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen en te verzenden.
U kunt ook een e-mail sturen

Agenda

Upcoming Events

apr

ma 29 Inloop half uurtje Wakker Laorne

7:30 - 8:00 :: 30 Minutes
Bekijk agenda