452
De Dorpsstraat raakt in verval

De Dorpsstraat raakt in verval

geplaatst op 23-04-2015 door Wakker Laorne
De Dorpsstraat raakt in verval

Tijdens de rondvraag van de ledenvergadering op 21 april vertelde een van de aanwezigen een anekdote, die zomaar echt zou kunnen gebeuren. We geven u zijn verhaal met een oproep aan de Larense instanties en de gemeente Lochem om iets aan het uiterlijk van de Dorpsstraat te doen.

"Voordat ik de rondvraag stel, wil ik een verhaal vertellen over een toerist , die logeert in Hotel De Achterhoek. Hij maakt een wandeling door de Dorpsstraat en komt mij, Henk Lubberdink  wonende in de Dorpsstraat,  tegen bij het standbeeld voor ’t Langenbaergh.
Hij vraagt wie de persoon is waarvoor een standbeeld is opgericht.

Antwoord:  Albert Mol, een tv persoonlijkheid, heeft vroeger in Laren gewoond.
Ik denk: "Waarom geen plaatje op het beeld met de naam van Albert Mol en eventuele verdere gegevens."

We steken samen de Huenderstraat over en komen bij de kei, geplaatst door Wakker Laorne en Ondernemersverening i.v.m de herinrichting van de Dorpsstraat in 1999. Deze kei is met witte  letters beklad met de naam Lucas.
De toerist vraagt mij: "Is er in Laren nooit wat te doen? Er staan geen akktiviteiten op de wijzer."

Ik antwoord: "In Laren is juist veel te doen, maar deze aktiviteitenwijzer wordt nooit gebruikt en is nu verpauperd."
Ik denk: "Haal de wijzer weg of probeer er nieuw leven in te blazen."  
Vanmorgen las ik in de Stentor dat er een digitaal informatiebord komt; de oplossing is er.

De bank bij de kei nodigt niet uit, om er samen op te gaan zitten.
Voor het hotel aan de kant van de Dorpsstraat links is ook een bank, maar die is nog erger: helemaal  groen en de afvalbak boordevol.

We lopen richting kerk en hij wijst mij op de monumentale Beuk en vraagt hoe oud zou die boom zijn.
Toevallig heb ik vorig jaar van een Larense mevrouw gehoord, dat zij zich nog kon herinneren, dat zij als kind van de Larense school erbij was toen de boom is geplant na de bevrijding in 1945. En de schooljeugd zong: "Wij leven vrij, wij leven blij op Neerlands dierb’re grond."
Dus de boom is 70 jaar geleden geplant, misschien iets voor Laren en Oranje om een hekje om de boom te plaatsen en er een bordje bij te zetten met de tekst:
"Bevrijdingsboom geplant door de Larense Schooljeugd in 1945".

We willen de Dorpsstraat oversteken en hij vraagt, wat de markeringen langs de rand van de weg betekenen.  Die zijn er aangebracht i.v.m. de Larense Kermis, dan weten de attracties waar ze moeten staan. Kermis in september, vandaag 21 april, de markering is nog te lezen langs de kant van de weg. Waarom geen waterverf dan is alles binnen een maand weer schoon.

We steken de Dorpsstraat over en komen bij het oorlogs- en Indiëmonument wat keurig onderhouden wordt door vrijwilligers van de Protestantse Kerk.
Maar ook het derde bankje in de Dorpssstraat bij het monument nodigt niet uit om er te gaan zitten.

Wat wil ik met dit verhaal  vertellen:

We krijgen een prachtig hotel en ik hoop dat Ronnie en Jeanette Degen heel veel gasten mogen verwelkomen. Bij mooi weer staan de parkeerplaatsen vol auto’s met fietsdragers: dagjesmensen, elke dag zie ik wel wandelaars, die het Pieterpad of Graafschappad lopen. We zijn een Fietsdorp en het toerisme  concentreert zich ook door de ligging van de vier horecabedrijven, allemaal in de Dorpsstraat.

Mijn Rondvraag.

Wakker Laorne, Ondernemersverening, Kermiscommissie, Toeristenbelang,  Gemeente  Lochem  laten we gezamenlijk van de Dorpsstraat een visitekaartje maken."

 

 

 

 

 

BranjiBranjiAdvertentieAirco HarkinkDijkermanGoossens