567
Eeuwenoude kastanje als infoboom voor toeristen

Eeuwenoude kastanje als infoboom voor toeristen

geplaatst op 07-05-2015 door Wakker Laorne
Eeuwenoude kastanje als infoboom voor toeristen

Het was een hele operatie om de eeuwenoude tamme kastanje, die dienst gaat doen als infoboom voor de toeristen in Laren, op zijn plaats te krijgen. De firma van Straaten was met groot materieel ter plaatse om de 5000 kilo zware stam overeind te zetten op het betonnen plateau voor de ingang van het Hotel De Achterhoek. De Huenderstraat moest tijdens de operatie worden afgesloten.  

Op de hoek Huenderstraat-Dorpsstraat prijkt sinds gisteravond de stam van de 350 jaar oude tamme kastanje. De boom is afkomstig uit Ruurlo van baron Van Heeckeren van Kell.  Het bovenste gedeelte van de boom werd door de Larense schrijnwerker René Bruns al een paar jaar geleden omgewerkt tot boekenkast. Het onderste deel van de stam staat nu prominent in hartje Laren, waar het uitgerust wordt met een touchscreen monitor. Hierop wordt met een simpele aanraking van het scherm alle interessante informatie over Laren gegeven.  

Het idee voor een digitaal informatiepunt ontstond in een gesprek van de werkgroep Leefbaarheid met enkele ondernemers, die een oplossing zochten voor de vaak ontsierende aanplakbiljetten waarop evenementen e.d. worden aangekondigd. Het digitale informatiepunt zou dan bovendien alle toeristische informatie over Laren moeten geven.

René Bruns was al een tijdje op zoek naar een passende bestemming voor de immense onderstam van de tamme kastanje en Ronnie Degen, de nieuwbakken hoteleigenaar van het nieuwe Hotel De Achterhoek, zocht een passende behuizing voor zijn beveiligingscamera’s. Met de stam konden in een keer al deze wensen worden gerealiseerd.  René zorgde voor de aanpassing van de stam, zodat de noodzakelijke elektronica er door DIE Computer in kon worden geïnstalleerd. Bovendien werd de stam voorzien van een stalen pagodedak, welke het hout tegen de weersinvloeden moet beschermen.

Het resultaat mag er zijn. Het hart van Laren heeft met het nieuwe hotel en de markante infoboom een krachtige uitstraling gekregen. Naar onze verwachting zal het de toerist nog meer dan voorheen uitnodigen om Laren en zijn omgeving te verkennen.

Airco HarkinkReneBrunsBranjiAdvertentieSuper SnackDeKortesWoonsfeer