446
Parkbanken in en om Laren

Parkbanken in en om Laren

geplaatst op 02-11-2016 door Wakker Laorne
Parkbanken in en om Laren

De werkgroep Leefbaarheid heeft onlangs in een rondje door ons dorp het aantal parkbankjes en de staat waarin ze verkeren opgenomen. Veel van de vijfentwintig parkbanken zijn door gebrek aan onderhoud verweerd en zijn er derhalve slecht aan toe. De werkgroep heeft het vastgelegd in een rapport en wil er mee aan de slag. 

Op basis van de verzamelde informatie kan geconcludeerd worden dat binnen het dorp circa vijfentwintig parkbanken zijn gesitueerd. De banken zijn veelal ter gelegenheid van verschillende jubilea geplaatst. Over het algemeen worden de banken niet of slechts éénmaal per jaar schoongemaakt. Veel banken zijn door de weersomstandigheden verweerd waardoor vuil en mos/aanslag sneller aanpakt. 
Laren wil zich meer presenteren als fietsdorp of als tussenstop voor wandelaars (van o.a. Pieterpad) waarbij rustplekken langs de routes wenselijk zijn. Een deel van de parkbanken is gericht op eigen bewoners als rustplek tijdens een ommetje door het dorp. Daarnaast is het verzoek gekomen tot het (bij)plaatsen van parkbankjes voor de bewoners/bezoekers van zorgcomplex Talma aan de Heuvelstraat. Gekeken zal worden of er aanvullende bankjes geplaatst moeten worden op de wandelroute(s). Een regelmatig onderhoud van de parkbanken in de toekomst is daarom wenselijk en noodzakelijk. Voor een goede uitgangssituatie wordt aanbevolen om de banken met de sterk verweerde zit- en rugleuningen te voorzien van nieuwe (onderhoudsvriendelijke) planken. De houten parkbanken in het centrum van het dorp zullen vervangen kunnen worden door een luxere parkbank, passend binnen het dorp. Naast het vervangen/vernieuwen van de parkbanken is het wenselijk om het jaarlijkse onderhoud en het schoon houden van de parkbanken onder te brengen bij een vrijwilligerswerkgroep. 

De inventarisatie van de parkbanken in en om Laren is vastgelegd in een rapport. Dit rapport zal als leidraad dienen voor het uitvoeren van het schoonmaken en de reparaties. Klik hier om het rapport te downloaden

De werkgroep streeft ernaar om de banken er het volgend voorjaar weer stralend uit te laten zien.

GoossensBranjiDijkermanDeKortesWoonsfeerBranjiReneBruns