401
Uitslag nieuw wegbeheer Lochem bekend

Uitslag nieuw wegbeheer Lochem bekend

geplaatst op 22-12-2014 door Wakker Laorne
Uitslag nieuw wegbeheer Lochem bekend

In november hebben bewoners in het pilotgebied ‘Vedel’ gekozen uit twee oplossingen, die goed beheer en onderhoud van de wegen in het buitengebied kunnen garanderen. Het Vedelgebied ligt ten noordoosten van Laren (G). Het is als uitgangspunt gebruikt omdat alle typen buitenwegen van de gemeente Lochem hier voorkomen. De uitslag is nu bekend.

Tachtig procent van de bewoners en bedrijven heeft gestemd op twee oplossingen: die van Dostal uit Vorden en van Dura Vermeer uit Hengelo (O). De makers van de oplossingen zijn anoniem gebleven tot de uitslag bekend was. Voordat de bewoners hun stem uitbrachten, konden zij zich in het Kulturhus in Laren uitgebreid laten informeren. Met een klein verschil aan stemmen is de oplossing van Dostal  als winnaar uit de bus gekomen. (Note: oplossing B uit de brochure “een andere weg”)

Twee goede oplossingen

De oplossingen van Dostal en Dura Vermeer geven een goed antwoord op de vraag hoe gemeenten de komende jaren wegen goed kunnen beheren en onderhouden met minder geld. Dat betekent dat beide bedrijven zich in de markt kunnen profileren met hun oplossing, maar ook met hun ervaring in deze unieke partnersamenwerking.

De gemeente Lochem is verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van het wegennet. Zij heeft de twee oplossingen getoetst op de criteria financiën, techniek en veiligheid. Pas daarna zijn ze voorgelegd aan bewoners en bedrijven. Dura Vermeer koos voor een innovatieve, technische oplossing en omvorming van enkele wegen. Dura Vermeer koos ervoor om enkele stukken van wegen in te richten als zandweg. Dostal zocht de oplossing in snel en doeltreffend onderhoud met een soort ‘wegenhuismeester’.

Besluit gemeenteraad

De gemeenteraad heeft in mei 2013 kenbaar gemaakt draagvlak onder de bewoners en gebruikers belangrijk te vinden. Dat draagvlak is ontstaan door partnersamenwerking en door bewoners hun keuze te laten bepalen. De gemeenteraad besluit naar verwachting in maart 2015 of de gekozen oplossing van Dostal in een proef mag worden uitgevoerd. 

BranjiBranjiDijkermanBranjiBranjiReneBruns