445
Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers gezocht

geplaatst op 30-04-2015 door Wakker Laorne
Vrijwilligers gezocht

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) start binnenkort met een nieuw Oral History project. Ze wil verhalen over landgoed Verwolde en omstreken (Laren Gld.) vastleggen zodat ze niet verdwijnen. Zij zoekt daarom nieuwe vrijwilligers die interviews willen afnemen of verwerken. Nieuwe vrijwilligers krijgen een gratis cursus Oral History op zaterdag 16 en 23 mei, met daarna de mogelijkheid om in een half jaar ervaring op te doen met interviewen. Het project vindt plaats in samenwerking met de werkgroep VEDEL en de Werkgroep Oral History Gelderland. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij SLG, telefoonnummer 026-3537444. Let op, het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Interview vrijwilligers gezocht
Oral History of ‘mondelinge geschiedenis’ is een populaire interviewtechniek waarmee de ervaringen van mensen worden vastgelegd. De Werkgroep Oral History Gelderland legt deze waardevolle verhalen vast. SLG zoekt nieuwe vrijwilligers die een leuke en leerzame tweedaagse cursus willen volgen en minimaal één interview willen afnemen als tegenprestatie. Bent u een goede luisteraar en nieuwsgierig? En kunt u overweg met internet, e-mail en tekstverwerken? Dan bent u van harte welkom op deze gratis cursus. U kunt na de cursus interviews afnemen, opnemen met een eenvoudig te bedienen digitale dictafoon, een transcript maken en daarna een verhaal schrijven.

Te interviewen streekbewoners gezocht
Daarnaast zoekt SLG streekbewoners uit Verwolde en omstreken die een verhaal hebben over hoe het leven van vroeger was op het platteland en daarnaast ook nieuwkomers in dit gebied, met een verhaal over hoe het is/was om als nieuwkomer in deze streek te komen wonen.

De verhalen komen uiteindelijk in een streekbundel, wat zal worden verzorgd door de werkgroep VEDEL. De werkgroep hoopt dat deze cursus en de bundel ervoor zullen zorgen dat de streekbewoners elkaar weer beter leren kennen, zodat er meer streekinitiatieven ontstaan die bijdragen aan de leefbaarheid op het platteland. (Foto: Marianne Jans)

Cursus
Als u bent aangenomen voor de cursus ontvangt u een week tevoren gegevens over de locatie, de tijden, een programma en cursusmateriaal. De ervaren docent André Kaper van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland geeft de cursus interviewtechniek, die plaats vindt op zaterdag 16 en 23 mei. Ook is er een rondleiding over het interviewthema op een met de cursisten nog af te spreken datum. Daarna start het interviewen met twee à drie terugkom/middagen voor de begeleiding.
Als u na de cursus en het interview door wilt gaan met Oral History, dan kunt u doorstromen in de Werkgroep Oral History Gelderland.

Meer informatie
SLG heeft sinds 2008 verschillende oral history projecten uitgevoerd. Kijk voor meer informatie op:
http://www.landschapsbeheergelderland.nl/met-bewoners/oral-history/

Meer informatie over de werkgroep VEDEL:
http://www.wakkerlaorne.nl/archief/p1059.html

BranjiDijkermanDeKortesWoonsfeerBranjiSuper SnackReneBruns